Ana içeriğe atla

Aşkım Kapışmak'tan liderlik tavsiyeleri


















Birleşmiş Milletler’de temsil edilen tek sivil toplum örgütü olan ve İzmir’de de faaliyet gösteren Rotary Kulübü’nün, Ege Üniversitesi’nde düzenlediği “Ufuk Geliştirme ve Liderlik Eğitim Seminerleri” kapsamında, yazar ve davranış bilimleri uzmanı Aşkım Kapışmak öğrencilerle bir araya geldi. Eğlenceli dakikaların yaşandığı seminerde, Aşkım Kapışmak öğrencilere liderlik konusunda önemli bilgiler verdi.

Ünlü yazar ve davranış bilimleri uzmanı Aşkım Kapışmak, Rotary Kulübü’nün düzlendiği “Ufuk Geliştirme ve Liderlik” semineri kapsamında Ege Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu. Yazdığı onlarca kitap ve verdiği eğitimlerle davranış bilimleri alanında Türkiye’nin en başarılı isimlerden olan Aşkım Kapışmak, deneyimlerini Ege Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerle paylaştı.

Fikir ve düşünce farklı şeyler

İnsanların küçük yaştan itibaren dayatmalara maruz kaldığını ifade eden Aşkım Kapışmak: “Küçüklüğümden beri duyduğum bir kavram var: Akıllı ol. Meğer yaramazlık yaptığımda duyduğum bir sözmüş. Yaramaz çocuğa akıllı ol denmez. Bizim kültürümüz ne yazık ki dayatmalarla ve tek taraflı dinlemelerden oluşuyor. Birey bir zaman sonra düşünmeyi bir kenara bırakıp, istenilen şeyleri yerine getirmeye başlıyor” dedi. Fikir ve düşüncenin farklı kavramlar olduğunu dile getiren Kapışmak: “İnsanın bir akıl, bir de duyu boyutu var.  Hayatta sürekli hissediyoruz ve edilgin oluyoruz. Hisler dünyasının hareketlenmesine fikir, aklın hareketlenmesine ise düşünce denir. Düşünce acı ya da haz vermez, sadece yorumlar.” dedi. En büyük sorunun düşünme tembelliği olduğuna değinen Aşkım Kapışmak: “Toplum düşünmeyi sevmiyor. Bu sebeple toplumda herkesin bir fikri var. Ancak düşünce üretme noktasında hepimiz sıkıntı yaşıyoruz. Lider daha çok düşünce sahibi olabilmeli. Akıl boyutuna gelebilmek herkesin harcı değil. Bunu başaranlar da önemli yerlere geliyor zaten.” dedi. 

Bilgi insanı şoka sokmalı

Birey, lider olma yolunda akıl boyutuna nasıl gelir? Sorusundan yola çıkan Aşkım Kapışmak: “İdrak ve anlamak eylemlerini birbirine karıştırmamak gerekiyor. Biz yıllarca idrak ettik ancak asıl yapmamız gereken bize sunulan şeyleri anlamak olmalıydı. Yapmamız gereken; dolaşıma sokulan bilgilerin, haberlerin ve çevremizde gelişen olayların arka planında yatan şeylerin farkına varmak.” dedi. Bireyin aklını kullanabilmesi için araştırması gerektiğini ifade eden Kapışmak şöyle devam etti: “Bilgi insanı önce şoka sokmalı. Bunun yolu da araştırmaktan geçiyor. Yeni bir şey öğrendiğimizde ufkumuz açılır. Eğer açılmıyorsa, günde 5 saat televizyon izlediğimizden, sosyal medyaya baktığımızdandır.” dedi.  Sosyal medyaya bakarken çevremizi, arkadaşlarımızı, ilişkilerimizi ve ailemizi unuttuğumuzu dile getiren Aşkım Kapışmak, insanın sosyal medyadan aldığı şeylerlerle bilgilendiğini sandığını ancak zamanla daha da köreldiğini söyledi.

Geçim sıkıntısından ziyade can sıkıntısı var

Kapışmak: “Bireylerin kendi hayatlarında 0-2 yıllık operasyonları (planları) olması lazım. Aslında hepimiz hedef belirlediğimiz andan itibaren lideriz. Ama insan doğrunun olduğu kadar yanlışın da liderliğini yapar. Can sıkıntımız çok fazla. Ülkede geçim sıkıntısından ziyade can sıkıntısı daha fazla. Bu da bizi hedeften uzaklaştırıyor. Bunun asıl sebebi ise boşa geçen zaman ve sosyal medya.” dedi. İlgimizin dışında olan şeyleri de okumamız gerektiğini ifade eden Aşkım Kapışmak: “Zihninizi sıkan, hoşuna gitmeyen bir şey okuduğunuzda bile ufkunuz çalışmaya başlıyor. İlgi alanınızda olmasa dahi bilgilendiğiniz konuyu hayatınızda muhakkak kullanacağınız bir yer çıkacaktır. Bu sebeple bakış açımızı her daim geniş tutmalıyız.” dedi.

Bilgi problemimiz yok uygulama problemimiz var

Teorik olarak bilgiye sahip olduğumuzu ancak uygulama konusunda eksik kaldığımıza dikkat çeken Aşkım Kapışmak: “Bizim bilgi problemimiz yok, uygulama problemimiz var. Hepimiz bu ülkenin gidişatından ve sisteminden sorumluyuz. Konuşuyoruz ancak eyleme geçemiyoruz. Bu insanlardan olmayın. Hedefleriniz ve düşünceleriniz varsa hayata geçirmek için çabalayın.” dedi. “Önünüzde zihninizden başka engel yok” diyen Kapışmak, öğrencilere iyi dostluklar ve ilişkiler edinmelerini ve çok kitap okumalarını tavsiye etti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arda Güler'i Fenerbahçe Altyapısına Getiren Sihirli El: Serhat Pekmezci

Sene 2017.. Ben ve sevgili dostum B. Buğra Soysal, bir okul projesi kapsamında o dönem Altınordu Futbol Kulübü'nün Şef Scout'u Serhat Pekmezci ile Altınordu'nun altyapı ekosistemine dair bir röportaj yapmıştık. Arda Güler'i 14 yaşında Gençlerbirliği altyapısından Fenerbahçe'ye getiren Pekmezci, şimdilerde kesinlikle konuşulması ve takdir edilmesi gereken bir isim.  Bugün, Türk topraklarından yetişen bir futbolcu lig tarihinin en yüksek bonservis bedeliyle dünyanın en büyük futbol kulübüne transfer oluyorsa, bunda Pekmezci'nin büyük bir katkısı var. Serhat hocayla yaptığımız röportajı hem dijital hem de fiziksel olarak saklıyordum. Sanırım bir okul projesi olmaktan çıkarıp yayımlananın zamanı geldi. Google Drive'da ufak bir aramanın sonucu olarak sohbetimizi buldum. İşte Buğra ile yaptığımız Serhat Pekmezci röportajı. Altınordu altyapılarında uygulanan sistemin hayata geçme sürecinden bahseder misiniz? Kulüp başkanımız Mehmet Seyit Özkan, öncesinde hem futbol

Yeni medyada gazeteci kimliği

Yeni medya, diğer bir deyişle ‘Alternatif medya’, 2000’li yılların başında gelişen web 2.0 teknolojisiyle beraber ana akım medyanın aksine topluma, içerik ve söylem olarak çok daha farklı imkanlar sunan bir platforma evrildi. Yeni medya, klasik medyanın tek taraflı iletişim sunan modelinin aksine üreticilerin ve tüketicilerin aynı ekosistemin bir parçası olmasını sağladı. Ancak bu yeni düzenin beraberinde getirdiği birçok sorun da kamuoyunu oldukça meşgul ediyor. Günümüzde iletişim teknolojilerindeki hızlı ilerlemeler yeni medya, internet ve sosyal medya gibi pek çok yeni kavramın medya literatürüne girmesini sağladı. Bu yeni oluşumlar sosyolojik, kültürel ve ekonomik alanda da birçok değişim ve dönüşümleri beraberinde getirdi. Yeni medya, teknolojiyi tanımlayan donanım ve yazılımın yanı sıra bireysel ve toplumsal bir boyut da içermekte. Bireysel açıdan ele alındığında yeni medya insanların iş yapma, çalışma, eğlenme ve düşünme yöntemlerini, yaşam biçimlerini, haber üretim ve tüketi

Yeni kaosa hoş geldiniz: Suriyelilere vatandaşlık

Memlekette sorunsuz bir güne uyanmak tozpembe rüyalarda mümkün olabiliyor. İskandinavya halkı bütün yıl boyunca durağanlıktan sıkılmıyor mu diye sormaktan alıkoyamıyorum kendimi. Ama memleket Türkiye. Yani kavga etmemiz gereken yeni bir konu daha. Yeni kaosa hoş geldiniz: Suriyelilere vatandaşlık. Konuyu birçok perspektiften değerlendirmekte fayda var. Zira Suriyelilere vatandaşlık verilmesinin dillendirilmesi bile birçok ilde ve sosyal medyada büyük bir tepkiyle karşılandı. Bu sebeple olaya sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan yaklaşmak en iyi çözümleme yolu olacaktır. Sayıları 2 milyona yaklaşan Suriyelinin vatandaşlık alması demografik yapıda ciddi ve kalıcı bir değişiklik yaratacaktır Seçmen yapısında son derece önemli ve belirleyici, siyasi dengeleri ciddi olarak etkileyebilecek, Türkiye'nin sosyal dokusunun ötesinde bir duruma işaret edebilecek, popülist girişimlere açık bir kütlenin ortaya çıkması muhtemel. Sayısı milyonlara dayanan Suriyelinin iş sahibi olacaklarını, evlenece